Pieczone buraki z kminkiem

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

  • 50 min

Składniki:

  • - 4 buraki czerwone
    - 1 płaska łyżeczka nasion kminku
    - 0,5 łyżeczki mielonego kminku
    - 1,5 łyżki oleju rzepakowego (zimno - tłoczonego)
    - ocet jabłkowy
    - cukier brązowy
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Pieczone buraki z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dobrze myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Po tym czasie buraczki będą upieczone na pół miękko (nie należy ich zbytnio przepiec).
  • 2. Buraczki studzimy, a następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    1 łyżeczkę nasion kminku parzymy wrzątkiem i dodajemy do buraczków. Następnie dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku, olej rzepakowy oraz zakwaszamy octem jabłkowym, dosładzamy cukrem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! :)

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować