Pieczone bataty z boczkiem i szczypiorkiem

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pieczone bataty stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z jajkiem i kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z polędwicy wieprzowej w sosie śliwkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże słodkie ziemniaki (tej samej wielkości)
    wędzony boczek - brałam ,,na oko", ok 10cm pasek
    pęczek szczypiorku
    woda
    folia aluminiowa
    wysoka blaszka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone bataty z boczkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą wodą.

    2. Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.

    3. Jeszcze gorące bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż ostrym nożem. Chwytając dwa końce ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe ziemniaki posypujemy boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Można też polać je śmietaną.

    SMACZNEGO :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/pieczone-bataty-z-boczkiem-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować