Pieczone bataty

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Bataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Pieczone bataty są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 bataty
    • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka gałązek rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone bataty 1. • Bataty obrać i pokroić w paski a la długie frytki.
    • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu.
    • Marynować bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce.
    • Piekarnik nastawić na 180 st.C.
    • Bataty wyłożyć na blachę na papier do pieczenia, polać olejem z marynaty.
    • Pieczone bataty będą około po 20 minutach

Porady

Bataty o brązowej skórce mają pomarańczowy miąższ a z fioletową skórką są w środku beżowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować