Pieczone bataty

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodki pieczony ziemniak, to nowość jaką odważyłam się przygotować i powiem Wam, że warto było

  • 50 min

Składniki:

  • 2 bataty
    1 szklanka ciecierzycy
    400g pomidorów w zalewie
    1 biała kiełbasa
    garść owoców żurawiny
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka mieszanki przypraw: suszone pomidory, bazylia i czarnuszka
    2 łyżeczki humusu klasycznego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 plastry masła
    ostra i słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj dokładnie, przekrój na pół ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego posól i połóż na każdy po plasterku masła, blaszkę owiń folią. Piecz około 30-40 minut
  • 2. Ciecierzycę, zalewamy na noc wodą, rano wymieniamy wodę i gotujemy około 60 minut do miękkości, solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
  • 3. Ziemniaki po upieczeniu są idealnie miękkie, w każdym łyżką wydrąż miejsce na farsz. do środka na dno połóż kiełbasę, następnie przygotowany farsz i z powrotem do piekarnika na około 3 minuty.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i ugotowaną ciecierzycę. Całość przyprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami.
  • 5. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie z oliwek
  • 6. Teraz możemy przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszaj dokładnie z humusem
  • 7. Gotowe ziemniaki polewamy sosem posypujemy żurawiną i dekorujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować