Pieczone awokado z jajkiem, boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Awokado poprzecinać na pół, wyjąć pestki i wydrążyć ( pozostawić kilkumilimetrowy margines przy skórce).
Cztery połówki awokado owinąć folią spożywczą od spodu i napełnić podsmażonym boczkiem, cebulką, czosnkiem, oprószyć solą i pozostałymi przyprawami. Na każdą połówkę awokado wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem.
Tak przygotowane awokado ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec do czasu ścięcia się na nim jajka.
Po wyjęciu z piekarnika awokado udekorować świeżym tymiankiem.
Podawać gorące z pieczywem.
Porady
Boczek możemy zastąpić np. chudą szynką - to propozycja dla liczących kalorie :).
Komentarze