Pieczona szynka ze świeżym tymiankiem

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Szynkę piekę do kanapek zamiast wędliny, ale można ją też zjeść do obiadu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    czosnek
    oliwa z oliwek
    czerwona papryka mielona- słodka
    świeży tymianek
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona szynka ze świeżym tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę nakłuwamy w paru miejscach i wciskamy w powstałe dziurki czosnek pokrojony w słupki. Smarujemy mięso oliwą, posypujemy przyprawami, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, podlewamy mięso wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C.

Porady

Czosnek najlepiej wbić w mięso tak aby nie wystawał, szynka nabierze aromatu, a czosnek się nie przypali, nadając gorzkiego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować