Pieczona szynka z żurawiną

4.5 (199 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Piekę je tylko nacierając przyprawami, olejem i podlewając niewielką ilością wody. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka wieprzowa bez kości: 1 kilogram
    - sól i pieprz do smaku: 1 łyżeczka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - papryka: 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - suszona żurawina: 150 gramów
    - świeży tymianek gałązka: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona szynka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem, posypujemy z każdej tymiankiem, papryką. Skrapiamy olejem i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
    Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wsypujemy żurawinę, zamykamy klipsem i układamy na blaszce do pieczenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C – pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy w plastry, układamy na półmisku, przez środek polewamy sosem z żurawiną i dekorujemy tymiankiem. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować