Pieczona szynka na kanapki

4.82 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!

Składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka płatków chilli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    3 ząbki czosnku
    50 ml oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.82 (224 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczona szynka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować