Pieczona szynka faszerowana suszonymi pomidorami.

4.5 (153 ocen)

Ciekawy pomysł na smaczną aromatyczną pieczeń na obiad.

Składniki:

  • 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości
    160 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
    2 ząbki czosnku
    łyżka miodu
    łyżka musztardy
    majeranek
    sól, pieprz
    rękaw do pieczenia
    pomidory,sałata,bazylia do dekoracji




Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona szynka faszerowana suszonymi pomidorami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z łyżką miodu, musztardą, majerankiem i 4 łyżkami oleju słonecznikowego z pomidorów. Tak przygotowaną marynatą natrzeć umytą i osuszoną szynkę, owinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Szynkę wyjąć z folii, górną powierzchnię naciąć wzdłuż w kilku miejscach na głębokość 1,5 cm. W nacięcia powkładać pomidory ze słoiczka.
  • 3. Szynkę włożyć do rękawa, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 80 - 90 min w temp.180st.
  • 4. Po upieczeniu wyłożyć na talerz, pokroić na porcje. Udekorować sałatą, pomidorkami i świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować