Ciekawy pomysł na smaczną aromatyczną pieczeń na obiad.
Składniki:
80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości
160 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżka musztardy
majeranek
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
pomidory,sałata,bazylia do dekoracji
Pieczona szynka faszerowana suszonymi pomidorami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z łyżką miodu, musztardą, majerankiem i 4 łyżkami oleju słonecznikowego z pomidorów. Tak przygotowaną marynatą natrzeć umytą i osuszoną szynkę, owinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.Szynkę wyjąć z folii, górną powierzchnię naciąć wzdłuż w kilku miejscach na głębokość 1,5 cm. W nacięcia powkładać pomidory ze słoiczka.
3.Szynkę włożyć do rękawa, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 80 - 90 min w temp.180st.
4.Po upieczeniu wyłożyć na talerz, pokroić na porcje. Udekorować sałatą, pomidorkami i świeżą bazylią.
Komentarze