Pieczona szynka babuni

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Tak upieczone mięso jest nie tylko bardzo aromatyczne, ale też wyjątkowo soczyste.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ● ok. 2,5 kg szynki wieprzowej ze skórą
    ● 20 goździków
    ● kawałek laski cynamonu
    ● starta skórka z cytryny
    ● 2 łyżki musztardy francuskiej
    ● sól
    ● łyżka smalcu
    ● 3 łyżki miodu
    Marynata:
    ● 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● 5 ziaren pieprzu
    ● 2-3 liście laurowe
    ● 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczona szynka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    wino mieszamy z przyprawami
    i zagotowujemy.
  • 2. Szynkę myjemy, osuszamy
    i zalewamy marynatą. Wstawiamy
    do lodówki na ok.
    5 godzin.
  • 3. Mięso osączamy. Skórę
    nacinamy w kratkę. Wbijamy
    goździki. Posypujemy solą,
    pokruszonym cynamonem
    i skórką z cytryny.
  • 4. Szynkę pieczemy na wysmarowanej
    smalcem blasze
    ok. 2,5 godziny: najpierw 15
    minut w 200 °C, a następnie
    w 180 °C. W trakcie pieczenia
    mięso polewamy marynatą,
    a potem wytworzonym sosem.
    10 minut przed końcem
    pieczenia smarujemy miodem
    wymieszanym z musztardą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować