Pieczona rolada z brzuszka

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Gdy w lodówce pustka a do sklepu nie chce się iść trzeba zrobić własną wersję wędliny do chleba ;) Ba taka własnej roboty jest najlepsza, bez konserwantów, ulepszaczy i czego tam jeszcze, wiem co jem po prostu. Dzisiaj proponuję pieczoną roladę z brzuszka wieprzowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg brzuszka wieprzowego
    3 ząbki czosnku
    słodka papryka mielona
    sól, pieprz
    3 listki laurowe
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rolada

Pieczona rolada z brzuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku, zwinąć w roladę, a następnie obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Z wierzchu roladę natrzeć klarowanym masłem (do smaku i wilgotności) do brytfanki wrzucić listki laurowe i przykryć pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 1h do 1,5h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować