Pieczona polędwica pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzięki pierzynce z ubitych białek jaj, mięso pozostało cudownie soczyste :) Świetnie komponuje się z warzywną surówką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g polędwicy
    2 białka
    ząbek czosnku
    1/2 szklanki soli gruboziarnistej
    majeranek
    oregano, zioła prowansalskie, bazylii
    oliwa

Pieczona polędwica pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem natrzyj przyprawami 1. Polędwicę dokładnie oczyść z błonek, następnie posmaruj lekko oliwą, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, zafoliuj i odstaw na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • pod pierzynką 2. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając sól i pozostałe zioła.
    Do naczynia żaroodpornego wlej nieco oliwy i delikatnie rozprowadź, przełóż mięso i delikatnie drewnianą łyżką wyłóż ubitą pianę tak aby pokryła całe mięso.
  • 3. Włóż do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz ok 1h 20 min (bez przykrycia!!). Po upieczeniu zdejmij bezę, a mięso pokrój w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy