Pieczona pierś gęsi ze skórką

4.47 (178 ocen)

  • 3 godz.

Pierś gęsi przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i miękka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • pierś ze skórką z całej gęsi
    15 ząbków czosnku
    ziele angielskie
    liście laurowe
    zioła do drobiu
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    majeranek
    1,5 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś gęsi ze skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tak pysznego obiadku potrzebne nam jest tylko mięso i mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadadzą gęsi wspaniały smak. Ja lubię jak mięso dogłębnie przejdzie smakiem marynaty dlatego u mnie proces marynowania trwa od 24-40h. 2 dni przed pieczeniem gęsi przygotowałam marynatę, do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam olej, sól, łyżkę majeranku po 2 ziela angielskie i liścia laurowe oraz pieprz wedle uznania do smaku – wszystko dokładnie wymieszałam.
  • 2. Tak przygotowaną marynatą natarłam gęsie piersi i pozostawiłam je w lodówce na 40h (kilka razy w tym czasie obracałam mięso i dosoliłam nieco marynatę – warto spróbować w trakcie marynowania czy ma odpowiedni smak). Pierś gęsią przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 100 minut. Pierś jest miękka i soczysta – nie radzę jednak piec gęsi bez folii ponieważ będzie sucha i przypieczona. Pierś gęsi kroimy po skosie i podajemy do drugiego dania razem z ziemniakami i surówką – pyszny obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować