Pieczona perliczka

4.48 (157 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sposób na ucieczkę od nudnego kurczaka.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - perliczka (o wadze ok. 1 kg): 1 sztuka
    - słonina: 100 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - tymianek suszony: 3 łyżki
    - szałwia: 1 łyżka
    - gałązka tymianku: 5 sztuk
    - czerwone wytrawne wino: 250 mililitrów
    - sól: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona perliczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek rozgniatamy z solą i suszonymi ziołami na pastę. Dokładnie umytą i osuszoną perliczkę nacieramy pastą z zewnątrz i wewnątrz, szczelnie zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 12 godzin.
  • Perliczka II 2. Słoninę kroimy na cienkie plasterki i obkładamy nią perliczkę. Do środka wkładamy gałązki tymianku.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy perliczkę przez 20 minut od czasu do czasu polewając ją czerwonym winem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut nie zapominając o polewaniu perliczki winem.
  • 4. Po upieczeniu szczelnie zawijamy perliczkę w folię aluminiową na 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować