6,5 papryki podłużnej ( sztuki w zależności od wielkości blaszki )
Farsz :
2 duże pomidory
1 szk blanszowanych opieniek
1 cebula
2 szk ugotowanego ryżu ( ilość po ugotowaniu )
100 g dowolnego serka topionego
100 g żółtego sera ( dowolnego )
450 g wieprzowej łopatki
Do smaku :
sól
pieprz
czosnek granulowany
ostra papryka
Pieczona papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż i usunąć nasiona.
Mięso zmielić, opieńki i cebulę podsmażyć, przestudzić i posiekać.
Pomidory i topiony serek pokroić w drobną kostkę a żółty ser zetrzeć na tarce.
Do miski przełożyć ryż i resztę składników oraz dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Gotowym farszem napełnić papryki ( farszu dajemy dość sporo ) i układać papryki na blaszce do pieczenia.
Papryki piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( a zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco na przykład z pieczywem.
Komentarze