Pieczona papryka faszerowana

0 (0 ocen)

Papryka idealna na obiad lub ciepła kolację

Składniki:

  • 6,5 papryki podłużnej ( sztuki w zależności od wielkości blaszki )
    Farsz :
    2 duże pomidory
    1 szk blanszowanych opieniek
    1 cebula
    2 szk ugotowanego ryżu ( ilość po ugotowaniu )
    100 g dowolnego serka topionego
    100 g żółtego sera ( dowolnego )
    450 g wieprzowej łopatki
    Do smaku :
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    ostra papryka

Pieczona papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż i usunąć nasiona.
    Mięso zmielić, opieńki i cebulę podsmażyć, przestudzić i posiekać.
    Pomidory i topiony serek pokroić w drobną kostkę a żółty ser zetrzeć na tarce.
    Do miski przełożyć ryż i resztę składników oraz dodać przyprawy i wymieszać farsz.
    Gotowym farszem napełnić papryki ( farszu dajemy dość sporo ) i układać papryki na blaszce do pieczenia.
    Papryki piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( a zależności od piekarnika.
    Podawać na gorąco na przykład z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy