Pieczona papryka faszerowana

0 (0 ocen)

Polecam faszerowane papryczki jako posiłek na przyjęcia ( u mnie były furorą na przyjęciu imieninowym), robi się je bardzo szybko, są zdrowe i bardzo smaczne, a w piekarniku nie potrzebują naszej uwagi.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    10 pieczarek
    0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    woreczek ryżu
    100 g sera feta
    1 łyżka suszonego oregano
    150 g żółtego sera
    pieprz ziołowy
    sól
    natka pietruszki
    oliwa lub olej

Pieczona papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę i pieczarki obrać i pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i razem z mięsem dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem kilka minut. Do miski dodać zawartość patelni, ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki i przyprawy oraz wszystko dokładnie wymieszać . Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy