Pieczona łopatka w pikantnej marynacie.

4.49 (195 ocen)

.Łopatka idealna na obiad i do kanapek.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    4 ząbki czosnku

    Marynata:

    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    1 łyżeczka ostrej papryki
    Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
    czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    1/2 łyżki przyprawy do grilla
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Pieczona łopatka w pikantnej marynacie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
    Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.
    Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.
    Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 15 min. do przestygnięcia.

Porady

Mięso musi być świeże, odpowiednio zamarynowane, powinno leżakować w lodówce minimum przez noc. Na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu musi odpocząć przez 15 minut, dzięki czemu będzie kruche i soczyste. Zamiast łopatki można użyć schab.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować