Pieczona kura w galarecie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W tygodniu nie przywiązuję dużej wagi do gotowania, ale w niedziele, gdy odwiedzają mnie dzieci z rodzinami, przygotowuję ich ulubione potrawy. Ten przepis jest znany w naszej rodzinie od lat – dostał

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg kura
    ● pieprz
    ● sól
    ● 6 dag masła
    ● świeże zioła: rozmaryn, tymianek, natka pietruszki, koperek
    ● 1/2 op. żelatyny z przyprawami i bulionem
    ● owoce z kompotu

Pieczona kura w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę nacieramy solą i pieprzem,
    smarujemy masłem.
    W środek wkładamy zioła.
  • 2. Pieczemy ok. 1,5 godziny
    w temp. 160 °C. Oddzielone od
    kości mięso kroimy na kawałki.
  • 3. W salaterce układamy mięso
    i owoce. Zalewamy tężejącą
    żelatyną przygotowaną wg
    przepisu podanego na opakowaniu.
    Wstawiamy do lodówki.

Porady

Do żelatyny zamiast części wody możemy wlać kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy