karkówka 1,20 kg
pieczarki 40 dag
wino czerwone 1 szklanka
sól, pieprz ziolówy , pieprz czarny mielony, cukier skłaniki do przyprawienia potrawy
margaryna do smażenia
0,5 kg kapusty kiszonej
sok z cytryny
natka pietruszki
Pieczona karkówka z pieczarkami w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, dporawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym
2.Przyprawoną karkówkę podsmażamy .
3.Podsmażoną karkówke układamy w naczyniu żarodpornym
4.Pieczarki czyścimy, myjemy , skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemnialy, kroimy na grusze plastry .. Podsmażamy na tłuszczu z karkówki, doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych pieczarek dodajem szklankę czerwonego wina.
5.Gdy wino odparuje podsmażonwkie pieczarki dodajemy do karkówki.
Karkówkę z pieczarkami pieczemy 45 minut.
Komentarze