Pieczona karkówka z pieczarkami i żurawiną

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Nie byłam zwolenniczką przyrządzania mięs na słodko. Ale połączenia karkówki z miodem i żurawinami nie można nie polubić.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    pół kg pieczarek
    75 g żurawiny suszonej
    2 cebule
    500 ml śmietany 30%
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu płynnego
    1 łyżka musztardy miodowej
    2 łyżki oleju
    majeranek
    sól, pieprz




Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pieczona karkówka z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na dość cienkie kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić i pokroić na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żurawiną, miodem i musztardą.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry karkówki, następnie pieczarki z cebulą i polać sosem śmietanowym. Czynności powtarzać do wyczerpania zapasów.
  • 3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st. i piec pod przykryciem ok.60 minut. Ok.10 minut przed końcem pieczenia odkryć , by mięso się zrumieniło. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować