Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć na talerzyk.
2.Plastry karkówki umyć, posypać solą, pieprzem i czubrycą, obtoczyć w mące, podsmażyć na rozgrzanej patelni.
3.Bulionetkę wymieszać gorącą wodą.
4.Do prostokątnego naczynia żaroodpornego (o długości 28 cm) wlać połowę przecieru pomidorowego, wsypać czosnek niedźwiedzi.
5.Do naczynia włożyć 2 plastry obsmażonej z obu stron karkówki. Na wierzchu rozłożyć połowę cebuli i połowę suszonych pomidorów, 2 plastry karkówki i resztę cebuli oraz suszonych pomidorów. Całość polać bulionem pieczeniowym i resztą przecieru pomidorowego.
6.Karkówkę piec 50-60 minut w temp. 190 stopni C.
7.Kaszę ugotować w osolonej wodzie (15 minut). Najlepiej zrobić to 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika.
8.Na kaszy ułożyć porcję karkówki i polać sosem pomidorowym, posypać czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki.
Komentarze