Pieczona karkówka

0 (0 ocen)

Przepis zasłyszany.

Składniki:

  • Kawałek karkówki,
    tymianek,
    gorczyca,
    czarny pieprz w ziarnach,
    kilka owoców jałowca,
    3-4 ziela angielskie
    1 pokruszony liść laurowy,
    słodka papryka w proszku
    gruba sól morska,
    czosnek,
    olej,
    ½ szklanki czerwonego wina.

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do moździerza wsypać grubą sól i wszystkie zioła i przyprawy. Utrzeć na pastę. Na koniec wlać olej i wymieszać. Umyć mięso i obsuszyć ręcznikiem kuchennym, następnie natrzeć je przyrządzoną mokrą marynatą. Zostawić przykryte w chłodzie do następnego dnia, aby przeszło przyprawami. Karkówkę szybko podsmażyć na gorącej patelni z oliwą, aby w każdym miejscu była zrumieniona. Przełożyć do brytfanny, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do, 180st. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywą, mięso dokładnie przykryć, namoczonym w wodzie i wyciśniętym z niej, papierem do pieczenia. Po około 30 minutach pieczenia zmniejszyć temp. do 170st i piec do chwili, aż wewnątrz mięsa, termometr wskazywać będzie między 75-80st. W trakcie pieczenia, na początku dolałem odrobinę wrzątku na dno brytfanny, i od czasu do czasu polewałem sosem mięso, a w połowie pieczenia wlałem czerwone wino i przekręciłem karkówkę na drugi bok. Pieczone mięso powinno być stale pod naszym nadzorem. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości mięsa. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest termometr, który nam podpowie, że mięso ma już dość. Mięso po upieczeniu powinno 15-20 minut odpocząć, zanim zaczniemy go kroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy