Pieczona karkówka

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 12 godz. 20 min

Znakomite mięso na zimno i na gorąco

  • 12 godz. 20 min

Składniki:

  • * 1,5 kg kawałek karczku
    Zalewa:
    * 1szklanka wody
    * 1dag soli
    * 2 dag soli peklowej
    * kilka kulek ziela angielskiego
    * kilka ziaren pieprzu
    * 3 ząbki czosnku
    * łyżeczka tymianku;
    * cebula,
    * kilka suszonych grzybów
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować, wystudzić. W misce nastrzyknąć mięso zalewą, zalać resztą, przykryć, odstawić na 12h, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie mięso (można obwiązać sznurkiem), włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z zalewy, pokrojoną cebulę i grzyby. Piec w 170*C z termoobiegiem. Podawać na gorąco do obiadu z wytworzonym podczas pieczenia sosem, lub serwować jako wędlinę na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować