PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

5 (163 ocen)

  • 12 godz.

Moja kaczka wyszła idealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona.Polecam ją na niedzielnie i świateczne obiady.

  • 12 godz.

Składniki:

  • kaczka o wadze 2 kg.
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka estragonu
    słodka czerwona papryka
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 jabłka
    słoiczek żurawiny
    kładzione kluseczki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ 1. Kaczkę rozmroziłam.
    Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu.
    Natarłam ją oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam ziołami.
  • 2. Odstawiłam kaczkę na noc do lodówki aby przeszła przyprawami.
    Do jej środka włożyłam jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki.
  • 3. Wstawiłam ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
    Piekłam przez 30 minut bez pokrywki.
    Następnie przykryłam kaczkę i piekłam dwie godziny
    w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Pokroiłam kaczkę na porcje.
  • PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ 5. Podawałam ją z kładzionymi kluseczkami,które podsmażyłam
    na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki.
    Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować