Pieczona kaczka w mojej rodzinie robiona jest zawsze na drugi dzień świąt. Nigdy nie zdarzyło się aby kaczki na stole nie było. Zawsze robię z tego przepisu, bo to przepis od mojej mamy.
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Wątróbkę i fileta siekamy ostrym nożem na bardzo drobno. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z wątróbką i filetem dodajemy utarte na puch masło. Następnie dodajemy żółtka, siekaną zieloną pietruszkę i startą na tarce cebulę oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna oraz majerankiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Starannie zaszywamy brzuch i szyjkę kaczki, nacieramy masłem i pieczemy ok 2 godzin w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C, sprawdzając czasem, czy nie wymaga podlania wodą.
Komentarze