Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

4.51 (144 ocen)

  • 3 godz.

Pieczona kaczka w mojej rodzinie robiona jest zawsze na drugi dzień świąt. Nigdy nie zdarzyło się aby kaczki na stole nie było. Zawsze robię z tego przepisu, bo to przepis od mojej mamy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na kaczkę:
    1 kaczka
    majeranek
    sól
    pieprz
    3 łyżki masła
    przyprawa uniwersalna

    Składniki na farsz:
    2 jaja
    1 łyżka bułki tartej
    1 cebula
    125g masła
    pietruszka zielona
    0,30 kg wątróbki drobiowej
    0,20 kg fileta z kurczaka
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Wątróbkę i fileta siekamy ostrym nożem na bardzo drobno. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z wątróbką i filetem dodajemy utarte na puch masło. Następnie dodajemy żółtka, siekaną zieloną pietruszkę i startą na tarce cebulę oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • kaczka 2. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna oraz majerankiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Starannie zaszywamy brzuch i szyjkę kaczki, nacieramy masłem i pieczemy ok 2 godzin w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C, sprawdzając czasem, czy nie wymaga podlania wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować