Pieczona kaczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pieczona aromatyczna kaczka

  • Łatwy

Składniki:

  • - kaczka: 1 sztuka
    - ocet balsamiczny: 5 łyżek
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy: 0.25 łyżeczki
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - papryka ostra: 3 szczypty

Pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć ewentualne wystające ze skóry pałeczki i podzielić na porcje.
    Korpusy odłożyć i wykorzystać np. do zupy ( ja ugotowałam rosół ).
    Kawałki kaczki włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy.
    Dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.
    Odstawić miskę przykrytą folią spożywczą na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie przełożyć kaczkę do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy