Pieczona Golonka

4.5 (156 ocen)

Pyszna pachnąca goloneczka + zimne piwko = niebo w gębie ;)

Składniki:

  • 2 golonki po 1 kg
    5-6 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    8-9 ziaren ziela angielskiego
    2 łyzki soli peklowej
    1 łyzka cukru
    2 łyżki soli
    1,5 litra wody przegotowanej
    2 duże cebule
    1/2 opakowania mrożonki (groszek zielony)
    1/2 opakowania mrożonki (marchew w kostce)
    1 piwko (ja dałam Tyskie)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1,5 l wody dodajemy czosnek,listki,ziele ang.sól peklowa,cukier i sól kuchenną (mieszamy)
    Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Do naczynia zaroodpornego włewamy pół piwka i kładziemy goloneczki.Ja dodałam jeszcze dodatkowo 2 listki laurowe na golonki.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekrecając.
  • Pieczona Golonka 4. 30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy nasze mrożonki i cebulkę pokrojona w krążki.Znowu polewamy piwkiem i pieczemy do miękkości warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować