Pieczona gęś

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealna na świateczny stół i szczególne okazje :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 cała gęś
    1 kg mięsa drobiowego
    3 cebule
    5 jajek
    pałka czosnku
    olej
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona gęś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 dni przed pieczeniem robimy marynate. Wlewamy do misieczki ok pół szklanki oleju wsypujemy majeranek, ziola prowansalskie, jedno listko laurowe, łyżeczke soli, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wymieszac i natrzec dokładnie gęs w srodku i na wierzchu. Gotowane mieso zmielic i wymieszac z usmażoną cebulka, doprawic solą pieprzem, dodać jajka. Włożyc farsz do gesi, dosc luźno bo napęcznieje i ges moze popekac. Zaszyc gęs i piec tyle godzin ile ważyła gęs:) mozna włożyc do specjalnej folii

Porady

Gęś rozcinamy i wyjmujemy z niej sznurki dopiero na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować