Pieczeń ze schabu z kością

4.46 (179 ocen)

  • 60 min

Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda.

  • 60 min

Składniki:



  • 1 kg schabu z kością
    1 nieduża cebula
    1 duży ząbek czosnku
    sok z połowy cytryny
    1/3 szkl oleju
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń ze schabu z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem.
    Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi.
    W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso.
    Piekarnik nagrzać do 220°C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem.
    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować