Pieczeń z żurawiną i suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pieczeń jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 biała cebula
    5 pieczarek
    10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
    2 jajka
    4 łyżki suszonej żurawiny
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z żurawiną i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulką oraz pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodajemy jajka, suszoną żurawinę oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut aby masa była dość ścisła. Mięso przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 70 minut (funkcja góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować