Pieczeń z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórę szynki ponakłuwaj ostrym nożem, natrzyj solą i pieprzem.
2.Czosnek obierz, pokrój na słupki i naszpikuj nim mięso. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.
3.Mięso ułóż w brytfannie skórą w dół, obłóż cebulą i zalej bulionem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 180oC na 60 minut. Szynkę obróć po 30 minutach, piecz dalej często polewając sosem. Mięso polej piwem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem (cukier mieszając podgrzewaj w rondelku z odrobiną wody aż lekko ściemnieje) na 30 minut przed końcem pieczenia. Przed krojeniem, upieczone mięso odstaw na 10 minut. Sos z pieczenia zmiksuj z cebulą.
Komentarze