Pieczeń z szynki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tym przepisem zainspirował mnie sam Kuroń !

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 ząbki czosnku
    250 ml bulionu mięsnego
    6 cebuli
    150 ml piwa
    1 łyżeczka cukru

Pieczeń z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę szynki ponakłuwaj ostrym nożem, natrzyj solą i pieprzem.
  • 2. Czosnek obierz, pokrój na słupki i naszpikuj nim mięso. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.
  • 3. Mięso ułóż w brytfannie skórą w dół, obłóż cebulą i zalej bulionem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 180oC na 60 minut. Szynkę obróć po 30 minutach, piecz dalej często polewając sosem. Mięso polej piwem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem (cukier mieszając podgrzewaj w rondelku z odrobiną wody aż lekko ściemnieje) na 30 minut przed końcem pieczenia. Przed krojeniem, upieczone mięso odstaw na 10 minut. Sos z pieczenia zmiksuj z cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy