Pieczeń z sarniny

4.49 (179 ocen)

Pyszna pieczeń

Składniki:

  • 1,5 kg sarniny
    250 g słoniny
    Marynata:
    1 l octu 3-4%
    1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
    1 cebula
    1 mały kieliszek ziela angielskiego i pieprzu
    10 listków laurowych
    3-4 goździki
    kardamon
    jałowiec
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni w marynacie. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną. Piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.

Porady

Podawać z sosem ja tym razem podawałam z sosem z kurek i było smaczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować