Pieczeń z królika

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 4-osobowej rodziny, która nie narzeka na moją kuchnię. Dania z królika są u nas rzadko,więc gdy je przygotuję, wszyscy się zajadają

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa z młodego królika
    ● 2 jajka
    ● 2 cebule
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● pieprz ziołowy
    ● bazylia
    ● majeranek
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i drobno
    siekamy. Olej wlewamy na patelnię
    i rozgrzewamy. Wsypujemy
    cebulę i szklimy.
  • 2. Królika myjemy, osuszamy
    i usuwamy kości. Mięso po oczyszczeniu z błon mielimy
    razem z podrobami (wątróbką,
    sercem i żołądkiem).
  • 3. Do mięsa wbijamy jajka, wsypujemy
    niewielką ilość bułki
    tartej oraz cebulę. Doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem, bazylią
    i majerankiem, a następnie
    energicznie wyrabiamy na jednolitą,
    gęstą masę
  • 4. Masę mięsną przekładamy
    do wysmarowanej tłuszczem
    prostokątnej brytfanny lub naczynia
    żaroodpornego. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do temperatury 180 °C.
    Pieczemy ok. godziny. Podajemy
    na ciepło z ziemniakami
    i surówką, albo na zimno, jako
    dodatek do chleba.

Porady

● Mięso z królika jest jasne i delikatne, a smakuje jak cielęcina lub drób. Można je więc doprawiać takimi samymi przyprawami i ziołami. ● Jeśli mamy mięso ze starszego królika, wkładamy je do bejcy, żeby skruszało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować