• Pieczeń z królika

    Autor: Zdzisława Woźniak, Tarnów

  • Gotuję dla 4-osobowej rodziny, która nie narzeka na moją kuchnię. Dania z królika są u nas rzadko,więc gdy je przygotuję, wszyscy się zajadają

  • Składniki

    ● 1 kg mięsa z młodego królika
    ● 2 jajka
    ● 2 cebule
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● pieprz ziołowy
    ● bazylia
    ● majeranek
    ● olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Cebule obieramy i drobno siekamy. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Wsypujemy cebulę i szklimy.

    2.

    Królika myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Mięso po oczyszczeniu z błon mielimy razem z podrobami (wątróbką, sercem i żołądkiem).

    3.

    Do mięsa wbijamy jajka, wsypujemy niewielką ilość bułki tartej oraz cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i majerankiem, a następnie energicznie wyrabiamy na jednolitą, gęstą masę

    4.

    Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C. Pieczemy ok. godziny. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką, albo na zimno, jako dodatek do chleba.

  • Rady

    ● Mięso z królika jest jasne i delikatne, a smakuje jak cielęcina lub drób. Można je więc doprawiać
    takimi samymi przyprawami i ziołami.

    ● Jeśli mamy mięso ze starszego królika, wkładamy je do bejcy, żeby skruszało.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad
  • 0 komentarzy

Autor: Zdzisława Woźniak, Tarnów

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-12T15:20:58+01:00

765 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_04-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »