Pieczeń z kaszy gryczanej

4.49 (195 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z kobiecego czasopisma z lat 80. Smak... ponadczasowy! Koniecznie wypróbujcie z sosem czosnkowym.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza gryczana: 1 szklanka
    - ziemniaki ugotowanie: 5 sztuk
    - twaróg tłusty trzykrotnie mielony: 250 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - masło stopione: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz mielony czarny (do smaku): 1 szczypta
    - oliwa (do posmarowania papieru do pieczenia): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i zalać nim kaszę, wymieszać i odstawić, żeby kasza lekko wchłonęła płyn.
  • 2. Ziemniaki zemleć albo przecisnąć przez praskę i utrzeć dokładnie z kaszą i serem.
  • 3. Pod koniec ucierania dodać jajko, masło, sól i pieprz.
  • 4. Masę jeszcze raz dokładnie wyrobić, przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany oliwą, uformować wałek, zawinąć w papier i piec ok. 30-35 minut w 180 st.C.
  • 5. Przestudzoną pieczeń odwinąć z papieru, kroić w plastry i podawać z kefirem, jogurtem naturalnym, kwaśną śmietana albo sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Kotlety z kaszy gryczanej

To może cię zainteresować