Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 500 g mielonego mięsa z indyka
    • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
    • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
    • 3 jajka
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 2 cebule
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne Dodatki

Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Soczewicę ugotować do miękkości, aż będzie się rozpadać.
    • Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju.
    • Do mięsa dodać jajka, odciśniętą soczewicę, siemię lniane i rozmrożony groszek.
    • Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
    • Masę mięsną rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek,uprzednio wysmarowanych olejem. Wyszły mi 3 małe keksówki.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować