Pieczeń z indyka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka umyć , natrzeć przyprawami i polać oliwą z oliwek, włożyć do żaroodpornego naczynia. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Indyka obsmażyć na maśle z każdej strony, aż będzie złocisty.
Włożyć indyka do żaroodpornej formy, polać dokładnie sosem, w którym się marynował .
Dodać pokrojone w kawałki jabłka ze skórką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C i piec około 30 minut ,potem zmniejszyć temperaturę do 150 stC i piec jeszcze 30 minut, co jakiś czas podlewać sosem w którym się piecze .
Można spożywać na ciepło i wtedy robimy sos , redukując płyn z pieczenia ,dodając 2 łyżki zimnego masła.
Ja podaję na zimno jako pieczeń do kanapek.
Porady
Zamiast w naczyniu żaroodpornym można upiec pieczeń w rękawie . Można dać inne ulubione zioła .
Komentarze