Pieczeń z indyka w ziołach

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Potrawy z indyka są dietetyczne ,smaczne i efektowne. Pieczeń polecam osobom dbającym o linie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka
    2 duże jabłka
    oliwa z oliwek
    masło
    jarzynka
    sól
    pieprz
    estragon
    tymianek
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z indyka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka umyć , natrzeć przyprawami i polać oliwą z oliwek, włożyć do żaroodpornego naczynia. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
    Indyka obsmażyć na maśle z każdej strony, aż będzie złocisty.
    Włożyć indyka do żaroodpornej formy, polać dokładnie sosem, w którym się marynował .
    Dodać pokrojone w kawałki jabłka ze skórką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C i piec około 30 minut ,potem zmniejszyć temperaturę do 150 stC i piec jeszcze 30 minut, co jakiś czas podlewać sosem w którym się piecze .
    Można spożywać na ciepło i wtedy robimy sos , redukując płyn z pieczenia ,dodając 2 łyżki zimnego masła.
    Ja podaję na zimno jako pieczeń do kanapek.

Porady

Zamiast w naczyniu żaroodpornym można upiec pieczeń w rękawie . Można dać inne ulubione zioła .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować