Pieczeń z indyka faszerowana fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tak, by tworzyło jak największy płat (księgę). W mięso wetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką. Przykryć i wstawić do lodówki na min.2 godz.
2.Fasolkę umyć, poodcinać końcówki, większe przeciąć na pół. Marchew oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do lekko osolonej wody i ugotować na pół miękko.
3.Odcedzić, osuszyć, rozłożyć na mięsie, po czym ciasno zwinąć w roladę i związać nićmi kuchennymi.
4.Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Krótko podsmażyć z obu stron i przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok.90 minut w 190 st. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, żeby mięso "odpoczęło". Podawać z pozostałymi warzywami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego !
Komentarze