Pieczeń z boczku

4.49 (203 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na pyszną pieczeń z boczku

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1,20-1,40 kg surowego chudego boczku wieprzowego
    - 3 ząbki czosnku
    - łyżeczka pieprzu ziolowego
    - szczypta pieprzu czarnego
    - 4 łyżki otartego majeranku
    - pełna szklanka mleka 3,2%
    - sól lub wegeta do smaku

Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczeń z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek oczyszczamy z chrząstek i pozbawiamy skóry
    Następnie mielimy , i dokładamy wszystkie przyprawy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa
    Całość mieszamy i odkładamy na 30 min w chłodne miejsce.
    Do calości wlewamy mleko,i ponownie całą masę bardzo dokladnie wyrabiamy.

    Do wcześniej przygotowanej formy,najlepiej keksówki lub innej krótkiej prostokątnej formy wyłożonej folią aluminiową, przekładamy masę.
    Pieczeń należy piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni ok 1godz i 20 min.
    30 min przed końcem pieczenia posypujemy wierzch lekko bułą tartą w celu uzyskania chrupiącej złocistej skórki.
    Życzę smacznego

    Pozdrawiam Serdecznie
    Grzegorz Milczarek




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować