Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miękka, pyszna, mocno ziołowa pieczeń

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na pieczeń ( miałam łopatkę)
    marynata
    1 łyżka posiekanej szałwii
    1 łyżka posiekanego rozmarynu
    1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
    listki z 5 gałązek tymianku
    3- 4 ząbki czosnku
    1/4 szklanki oliwy
    2 łyżki sosu Worcestershire
    Dodatkowo
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    gałązka tymianku, rozmarynu
    2 liście szałwii
    4 obrane ząbki czosnku
    łyżka masła
    1/3 szklanki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wina

Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać.
  • 2. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.
  • 3. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
  • 4. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika.
  • 5. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!

Porady

Mięso wyszło bardzo miękkie, użyłam łopatki wołowej ze znakiem QMP

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.44 (200 ocen)

Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim

4.5 (176 ocen)

Perliczka pieczona w garnku rzymskim

To może cię zainteresować