Pieczeń wieprzowa z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna propozycja na pyszna soczystą pieczeń w sam raz na niedzielny obiad :). Pieczeń jest wspaniała, soczysta i rozpływa się w ustach ;).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg szynki wieprzowej
    4 cebule
    4 duże ząbki czosnku
    12 dag masła
    po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz

Pieczeń wieprzowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu topimy połowę masła i dodajemy połowę wymieszanych ze sobą ziół oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

  • 2. Następnie wkładamy mięso i rumienimy z każdej strony. Na pozostałym maśle szklimy pokrojona w cienkie plasterki cebule i czosnek. Całość przekładamy do wieprzowiny, wsypujemy resztę ziół, rozgniecione ziele angielskie, sól i pieprz.
  • 3. Wlewamy letnią wodę tak, aby całe mięso było nią przykryte. Dusimy, aż mięso będzie miękkie około 1- 1,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy