• Pieczeń schabowa z sosem babci Czesi

    Autor: Anna Bysiak, Gościniec

  • Przepis mam od babci.Sos smakuje wybornie.I chociaż najlepszy jest ze schabu, można go również zrobić z żeberek, szynki wieprzowej, łopatki lub karczku.

  • Składniki

    ● 1-1,5 kg schabu bez kości
    ● kostka smalcu
    ● 3-4 cebule
    ● 3 łyżki mąki
    ● 375 ml śmietany 30-proc.
    ● pieprz
    ● sól

  • Sposób przygotowania

    1.
    schab - krok 1

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm plastry. W garnku lub głębokiej patelni roztapiamy smalec. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso, smażymy, aż mocno się zrumieni.

    2.
    poszatkowana cebula - krok 2

    Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości. Do wysokości ponad 1/2 garnka wlewamy wodę, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

    3.
    schab w sosie - krok 3

    Mąkę mieszamy z wodą tak, żeby nie było grudek, wlewamy do sosu. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Rady

    Anny Bysiak
    Pieczeń podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Doskonale również smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, schab
  • 0 komentarzy

Autor: Anna Bysiak, Gościniec

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-02T10:18:48+01:00

982 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »