Pieczeń schabowa

4.97 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatny pieczony schab w tradycyjnym sosie pieczeniowym, to moja propozycja na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 600-700 g niezbyt chudego schabu
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałekselera
    1 duża cebula
    ziele angielski
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    liść laurowy
    majeranek
    sól, pieprz
    4 łyżki oleju.

    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.97 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i zamarynować nimi mięso, odstawić na ok godzinę (można na dłużej). Następnie mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić.
    Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw.
    Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować