Pieczeń Rzymska zwana również klopsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dobra do ziemniaków a schłodzona dobrze smakuje z chlebem.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,70-1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanego)
    3 czerstwe bułki
    3 cebule
    4 jajka
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki smalcu
    łyżeczka suszonego majeranku
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    sól
    pieprz
    szczypta papryki w proszku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska zwana również klopsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń Rzymska 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Bułki namoczyć, odcisnąć, dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić na ok pół godziny do lodówki, by się schłodziło.
  • Pieczeń Rzymska 2. Następnie mięso podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować smalcem. Wyłożyć jedną część mięsa, dobrze uklepać. Na to ułożyć obrane i ugotowane na twardo jajka i przykryć drugą częścią mięsa. Wierzch dodatkowo można oprószyć suszonym tymiankiem.
  • Pieczeń Rzymska 3. Piec ok 45 min w temperaturze 180 stopni. Dobrze schłodzić przed krojeniem.

Porady

Pyszna z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować