Pieczeń rzymska z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wkładamy do pojemnika, dodajemy surowe jajko, suszone pomidory z czosnkiem, bułkę tartą, słodką paprykę, po pół łyżeczki majeranku i tymianku posiekaną drobniutko natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rumiano. Dorzucamy do farszu.
Całość mieszamy. Dodajemy wodę i śmietanę. Mieszamy.
3.Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy połowę farszu i robimy wgłębienia, w które układamy jajka wcześniej ugotowane (na miękko). Przy większych jajkach odcinam końcówki. Układam jajka tak, aby się stykały.
4.Przykrywam całość resztą farszu dokładnie dociskając szczególnie boki.
5.Układam natkę i smaruję wierzch olejem.
6.Wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. godzinę.
Po upieczeniu wyjmujemy pieczeń na deskę i odstawiamy na min. 15-20 min do ściągnięcia się.
7.SOS MUSZTARDOWY
Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy mąkę. Szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Nadal mieszając dolewamy mleko. Energicznie roztrzepujemy. Gdy zgęstnieje dolewam wodę. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Porady
Zawsze układam jajka ugotowane na miękko bo podczas pieczenia żółtko zetnie się całkowicie i nie będzie ciemnej obwolutki wokół żółtka.
Komentarze