Pieczeń rzymska z sosem musztardowym

4.43 (159 ocen)

Doskonałe na zimno ja i na ciepło

Składniki:

  • PIECZEŃ
    4 jajka (na miękko)+ 1 surowe
    2 cebule
    500g mięsa mielonego
    3 suszone pomidory (z zalewy)
    2 ząbki czosnku (z zalewy z pomidorów)
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka śmietany 18%
    łyżeczka słodkiej papryki
    majeranek
    tymianek
    sól
    pieprz cytrynowy
    pęczek natki pietruszki
    olej (do smażenia i smarowania wierzchu)

    SOS MUSZTARDOWY
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szkl. mleka
    3/4 szkl. wody
    4 łyżki musztardy
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.43 (159 ocen)

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki pieczeni 1. Mięso mielone wkładamy do pojemnika, dodajemy surowe jajko, suszone pomidory z czosnkiem, bułkę tartą, słodką paprykę, po pół łyżeczki majeranku i tymianku posiekaną drobniutko natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • składniki pieczeni 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rumiano. Dorzucamy do farszu.
    Całość mieszamy. Dodajemy wodę i śmietanę. Mieszamy.
  • Układamy jajka na połowie farszu 3. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.
    Wykładamy połowę farszu i robimy wgłębienia, w które układamy jajka wcześniej ugotowane (na miękko). Przy większych jajkach odcinam końcówki. Układam jajka tak, aby się stykały.
  • przed pieczeniem 4. Przykrywam całość resztą farszu dokładnie dociskając szczególnie boki.
  • Przed pieczeniem 5. Układam natkę i smaruję wierzch olejem.
  • po upieczeniu 6. Wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. godzinę.

    Po upieczeniu wyjmujemy pieczeń na deskę i odstawiamy na min. 15-20 min do ściągnięcia się.
  • sos musztardowy 7. SOS MUSZTARDOWY

    Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy mąkę. Szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Nadal mieszając dolewamy mleko. Energicznie roztrzepujemy. Gdy zgęstnieje dolewam wodę. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Porady

Zawsze układam jajka ugotowane na miękko bo podczas pieczenia żółtko zetnie się całkowicie i nie będzie ciemnej obwolutki wokół żółtka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Musztarda Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować