Pieczeń rzymska z czubrycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
2.Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z wody.
3.Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
4.Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać.
5.Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne.
6.Do formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą).
7.Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Komentarze