Pieczeń rzymska z czubrycą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna i aromatyczna pieczeń. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    4 duże jajka
    1 duża cebula
    100-150g wędzonego boczku
    1 czerstwa bułka
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżeczki zielonej czubrycy
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki majeranku
    sól, świeżo zmielony pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń rzymska z czubrycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
  • 2. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z wody.
  • 3. Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
  • 4. Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać.
  • 5. Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne.
  • 6. Do formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą).
  • 7. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować