Porcja na 2 keksówki o wymiarach 12/31 cm
Lub na 1 a z reszty usmażyć 15 kotletów mielonych
2,70kg mięsa wieprzowo- drobiowego
3 jajka surowe
6 ,5 jajka ugotowanego na twardo, na 1 roladę, gdy pieczemy 2 trzeba podwoić ilość jajek
1 czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku
1 duża cebula
6 łyżek kaszy manny
1 torebka ugotowanego ryżu
Przyprawy: sól lub Vegeta, kolorowy pieprz mielony do smaku
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zemleć z 1 cebulą, osączoną bułką i ryżem. Wbić 3 jajka, doprawić do smaku w/w przyprawami. Masę podzielić na 2 częsci.
Z jednej usmażyłam kotlety mielone.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Keksówkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Włożyć do niej połowę masy mięsnej. Przez srodek zrobić w mięsie lekkie wgłębienie.
Z jajek odciąć czubki. Obcięte jajka ułożyć wzdłuż na mięsie.
Przykryć pozostałym mięsem. Uklepując lekko i wyrównując powierzchnię.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić naczynie z wodą i kek sówkę z mięsem.
Piec około 1 godzinę i 10 minut.
Komentarze