Pieczeń rzymska

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 50 min

czyli klops z jajem

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
    2 cebule
    duża marchewka
    pół szklanku bułki tartej
    jajko surowe + 5 jajek ugotowanych na twardo
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • 2. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Mięso wymieszaj z surowym jajkiem, zeszkloną cebulą, tartą marchewką, bułką tartą.
    Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Keksówkę wypełnij w 1/3 mięsem.
    Na środku mięsa ułóż w długość ugotowane jajka.
    Przykryj resztą mięsa.
    Piec w 180 st.C. przez 1,5 godziny.

Porady

jeżeli chcesz mniej wilgotną pieczeń zrezygnuj z marchewki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować