Pieczeń paprykowo- marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto ją przygotować.

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dag boczku surowego bez kości,
    80 dag szynki wieprzowej bez kości,
    1 papryka czerwona,
    2 marchewki,
    2 cebule,
    4 jajka,
    5 łyżek bułki tartej,
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
    2 łyżeczki majeranku,
    2 łyżeczki czosnku granulowanego,
    1/2 łyżki pieprzu,
    2 łyżeczki soli.

Pieczeń paprykowo- marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieramy. Z boczku odkrawamy skórę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielimy przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 3. Masę mięsną przekładamy na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy