1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
40 dag pieczarek
1 czerstwa bułka namoczona w bulionie i potem osączona
1 torebka ugotowanego ryżu
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
Sól lub przyprawa uniwersalna i pieprz mielony kolorowy
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Sok z połowy cytryny
Tortownica z kominkiem o średnicy 24 cm. Natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Pieczeń mięsno – pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny, wrzucić pokrojone pieczarki
i zblanszować ok. 10 minut, dokładnie osączyć, ja lekko odciskałam w ręku.
Wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Zemleć : mięso, ryż, cebulę i bułkę , przełożyć do miski, dodać pieczarki, jajka, kaszę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić i przełożyć do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st góra- dół, pod spód postawić blaszkę, bo może wyciekać trochę tłuszczu i piec ok.1 godz, aż ładnie odstanie od boków formy
Porady
Jak piekę wszelkie pieczenie, to wstawiam również do piekarnika naczynie z wodą
Komentarze